Alternatief voor een tussenjaar, wat zijn je mogelijkheden?

Jaarlijks zijn er duizenden studenten die een tussenjaar nemen. De ene student neemt een tussenjaar wegens omstandigheden in het persoonlijke leven terwijl de ander een tussenjaar neemt omdat de student de druk van de opleiding niet meer aankan. Het nemen van een tussenjaar is niet altijd verstandig, aangezien de meeste studenten niet meer terugkeren en hun opleiding niet afronden. Het is dus verstandig om te weten wat je mogelijkheden zijn als je een tussenjaar wilt nemen. 

 

Studeer in een trager tempo

Een van de beste keuzes die je kan maken als je de druk van je opleiding niet meer aankan, is het studeren in een trager tempo. Het is bij veel scholen mogelijk om de opleidingsduur met een jaar te verlengen. Dat zal inhouden dat je minder vaak naar school hoeft te komen, maar helaas is dit niet bij iedere school mogelijk. Mocht je een thuisopleiding volgen, dan kan je de druk op de opleiding zeker verlichten door op een trager tempo te studeren. Je kan dan zelf bepalen wanneer je gaat studeren, maar ook wanneer je de studie wilt afronden. 

 

Ga eens op uitwisseling

Soms is het ook goed om er even tussenuit te gaan, maar dat is natuurlijk ontzettend lastig als je een student bent. Je hebt dan weinig tijd omdat je aan het studeren bent, maar ook heb je niet zoveel geld omdat je ook geen tijd hebt om te werken. Je kunt er in dit geval het beste voor kiezen om op uitwisseling te gaan. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor uitwisseling Mexico met ASSE Nederland. Je zult dan van gezin wisselen met een Mexicaanse student. Jij gaat bij het gezin van de Mexicaanse student verblijven en de Mexicaanse student blijft bij jouw gezin. 

 

Een andere opleiding volgen

Het kan natuurlijk ook voorkomen dat je een tussenjaar wilt nemen omdat je niet helemaal tevreden bent over je opleiding. Het is dan juist niet verstandig om een tussenjaar te nemen, maar om een andere opleiding te zoeken. Nederland heeft je ontzettend veel kansen te bieden, dus er is altijd wel een opleiding te vinden die bij je wensen past. Wil je weten wat je mogelijkheden zijn? Dan is het aan te raden om eens een open dag van een school te bezoeken. Ook kun je contact opnemen met andere instanties om te achterhalen welke opleidingen je kunt volgen.