De meest zeldzaamste edelstenen op de wereld

Edelstenen hebben de mensheid altijd geboeid met hun ongeëvenaarde schoonheid en zeldzaamheid. Hoewel sommige edelstenen vrij gebruikelijk zijn, zijn er enkele exemplaren die zo zeldzaam zijn dat ze een legendarische status hebben bereikt. 

Rode Diamant

De rode diamant is de zeldzaamste en meest gewilde kleurvariëteit van diamanten. Rode diamanten zijn zo zeldzaam dat er minder dan 30 bekende exemplaren zijn. Hun opvallende kleur wordt veroorzaakt door vervormingen in de kristalstructuur van de diamant, in plaats van chemische onzuiverheden, zoals bij andere gekleurde diamanten. De meest bekende rode diamant is de 5,11 karaats Moussaieff Red Diamond, ontdekt in Brazilië in de jaren 90. Zin een edelsteen? Bezoek dan is Edelstenen winkel Dordrecht.

Alexandrite

Alexandrite is een zeldzame kleur veranderende edelsteen, ontdekt in de Oeral in Rusland in 1830. Het is vernoemd naar tsaar Alexander II. De steen verandert van kleur afhankelijk van het licht; het kan groen zijn onder daglicht en rood onder kunstlicht. Deze kleurverandering is te wijten aan het mineraal chrysoberyl, dat chroom bevat. Hoewel er tegenwoordig meer vindplaatsen zijn, blijft hoogwaardige alexandriet uiterst zeldzaam.

Painite

Painite, ontdekt in 1951 in Myanmar, werd ooit beschouwd als de zeldzaamste edelsteen ter wereld. Voordat er meer exemplaren werden gevonden, waren er slechts enkele stenen bekend. Painite is een natriumhoudend mineraal met een opvallende roodbruine kleur. Hoewel er sindsdien meer painiet-kristallen zijn ontdekt, blijft het een zeer zeldzame en waardevolle edelsteen.