Hoe verwarm je een huis nu gas duur is?

Sinds de oorlog in Oekraïne zijn de energietarieven flink gestegen, het kan dus er in de kosten lopen om je huis te verwarmen met gas. Een van de manieren is het verwarmen van je huis met behulp van een houtkachel. Je kunt nu berkenhout bestellen bij Golden Flame.

Een ouderwetse open haard

In moderne woningen zijn ze helaas niet meer te vinden, maar heb jij net een kluswoning gekocht? Dan is de kans groot dat jouw woning er nog een heeft, een klassieke open haard. Heb je de openhaard een langere tijd niet gebruikt? Laat deze dan eerst professioneel schoonmaken, ook de schoorsteen. Doe je dit niet? Dan is de kans zeer groot dat er een schoorsteenbrand ontstaat. Na het schoonmaken steek je de openhaard aan en geniet je van een heerlijke warme woonkamer.

Elektrische alternatieven

Mocht je geen houtkachel in huis hebben dan kan het een flinke investering zijn om er een te laten plaatsen. In dat geval kun je beter naar enkele elektrische alternatieven op zoek gaan. Er zijn bijvoorbeeld inbouwverwarmingen, deze kunnen op het plafond of in de muren geplaatst worden. Om je hele huis te verwarmen op elektriciteit kan ook aardig prijzig zijn. Het wordt aangeraden om dit alleen te doen als je zelf ook zonnepanelen hebt. 

Een theelicht kachel en kaarsen

De kans is groot dat je ze al eens voorbij hebt zien komen, de thee licht kachels. Wanneer je een Terracotta pot boven een aantal kaarsen plaatst komt er veel stralingswarmte vrij van de pot. In sommige gevallen en afhankelijk van het aantal kaarsen kunnen de potten tot wel 100 graden warm worden. Volgens sommige berekeningen zijn de opstartkosten onder de €3,- en de uurkosten rond de €0,02 en €0,05 per uur. Een ideale manier om een kleine kamer snel te verwarmen.

Conclusie van alle mogelijkheden

Bovenstaande opties zijn allemaal zeer goed om een huis of kleine kamer te verwarmen. Onze voorkeur gaat uiteindelijk naar een houtkachel. Ze zijn gezellig, verwarmen een grote ruimte zeer snel en ze zijn een goedkoop alternatief. Mocht je echt terug naar basic willen gaan? Dan kun je ook alternatief koken in de winter. Gebruik eens vaker de barbeque in plaats van het gasfornuis.