Waar moet je op letten bij een taxatie van een woning? 

Wanneer je een woning gaat kopen, is het heel logisch dat je ook een hypotheek aangaat vragen. De hypotheekverstrekker wil vervolgens dat jij een taxatie van een woning laat doen. Het bod wat je gaat doen, mag namelijk niet veel hoger liggen dat de taxatiewaarde van de woning. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij een taxatie van een woning. Veel leesplezier!

Wat zijn dingen waar een taxateur naar kijkt? 

Je kunt een huis laten taxeren bij een makelaar. Wanneer je dit doet bij een goede partij als Huizenbemiddelaar Zundert ben je er zeker van dat een ervaren taxateur de waarde van een woning voor je berekent op een deskundige manier. Heel fijn dus voor wanneer je een hypotheek wilt afsluiten voor jouw droomwoning en dus ook een betrouwbaar taxatierapport nodig hebt voor de hypotheekaanvraag. 

Wat is een gevalideerde taxatie? 

In sommige situaties, zoals bij een hypotheekaanvraag, wordt gevraagd om een gevalideerde taxatie. Het taxatierapport wat er uit de taxatie komt, wordt dan nog beoordeeld door het Nederlandse Woning Waarde Instituut. Ook wel het NWWI genoemd. De taxateur moet in dit geval gecertificeerd zijn en geregistreerd staan in het register van SCVM of VastgoedCert. Dit is fijn om te weten voordat je een taxatie laat uitvoeren die uiteindelijk niet goed blijkt te zijn. 

Wat staat er in een taxatierapport? 

Wanneer een woning wordt bekeken, wordt er gelet op diverse zaken. Er wordt gekeken naar het woonoppervlakte, de inhoud, de energiezuinigheid en de kwaliteit van de gebruikte materialen. Ook beoordeelt hij de onderhoudsconditie van de woning en analyseert hij de ligging en omgeving. Al deze dingen bij elkaar zorgen ervoor dat de waarde van de woning op een goede manier kan worden bepaalt.