Scheiden met een woning? Houd dan hier rekening mee

Het besluit om te scheiden is vaak al zwaar genoeg. En als er ook nog een gezamenlijke woning in het spel is, kunnen er extra complicaties ontstaan. Wie blijft er in het huis? Hoe verdeel je de hypotheek? En hoe zit het met de overwaarde? In deze blog geven we je enkele belangrijke overwegingen en stappen om rekening mee te houden wanneer je gaat scheiden en er een woning bij betrokken is.

1. Beslissen wie in het huis blijft

De eerste en vaak meest emotionele beslissing is om te bepalen wie in de woning blijft wonen. Dit kan afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals wie de voornaamste verzorger van eventuele kinderen is, financiële overwegingen en emotionele gehechtheid aan het huis.

2. Ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid: wat is het?

Wanneer je samen een hypotheek hebt afgesloten, ben je beide verantwoordelijk voor de terugbetaling, ongeacht wie in het huis blijft wonen. Als één van de partners besluit het huis over te nemen, is het belangrijk om te zorgen voor het ontslag van hoofdelijke aansprakelijkheid. Dit betekent dat de vertrekkende partner officieel wordt vrijgesteld van de verplichting om de hypotheek terug te betalen.

3. De hypotheek en Zorgeloosch scheiden

Scheiden met een woning kan complex zijn, maar er zijn organisaties zoals Zorgeloosch die gespecialiseerd zijn in het begeleiden van stellen door dit proces. Ze kunnen helpen bij het evalueren van de beste opties voor de hypotheek, zoals herfinancieren, verkopen of het huis aan één partner overdragen.

4. Verdeling van de overwaarde of restschuld

Als de woning meer waard is dan de uitstaande hypotheek, is er sprake van overwaarde. Bij scheiding moet deze overwaarde eerlijk worden verdeeld. Als er echter een restschuld is (het huis is minder waard dan de hypotheek), moeten beide partners beslissen hoe ze deze schuld zullen delen.

5. Toekomstige kosten en verantwoordelijkheden

Zelfs als één partner het huis overneemt, zijn er nog steeds gezamenlijke verantwoordelijkheden waar rekening mee moet worden gehouden. Denk aan onderhoudskosten, verzekeringen en belastingen. Maak duidelijke afspraken over wie voor welke kosten verantwoordelijk is.

6. Overweeg verkoop als laatste optie

Als geen van beide partners het huis kan of wil overnemen, kan het verkopen van de woning de meest logische optie zijn. De opbrengst (of schuld) kan dan worden verdeeld tussen beide partners.

Afsluiting

Scheiden met een woning brengt extra overwegingen met zich mee. Het is essentieel om goed geïnformeerd te zijn en professioneel advies in te winnen om het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen. Organisaties zoals Zorgeloosch kunnen hierbij een waardevolle ondersteuning bieden.