Nek pijn na nachtrust

Je kunt er hoofdpijn van krijgen, niet meer goed in slaap kunnen vallen, en het is gewoon storend tijdens je alledaagse leven. Een blijvende nekpijn kan erg vervelend zijn en kan meerdere oorzaken hebben. Eén van de meest voorkomende oorzaken is het slapen op een verkeerd kussen. Lig je op een te dik kussen, dan buigt je hoofd te ver naar voren en met een te dun kussen dan buigt je hoofd naar achteren. Dit kan worden opgelost door het slapen met een ergonomisch kussen. Een ergonomisch kussen is vormvast en heeft vaak kern van latex of traagschuim. Hierdoor blijft je nek in een goede positie liggen terwijl je slaapt, waardoor je de kans op nekklachten verminderd.

Matras

Ook het matras waarop je slaapt kan nekklachten veroorzaken. Als je een te zacht matras gebruikt, kan je lichaam te ver wegzakken in het bed. Dit zorgt ervoor dat de wervelkolom en schouders op een ongemakkelijke manier buigen. Hierbij wordt er extra gewicht op de nek gelegd. Een manier om dit op te lossen kan het regelmatig draaien van je matras zijn. Dat voorkomt dat je matras te veel inzakt op één plek. Krijgt het matras. Zorg er voor dat je matras goed afgesteld is op je lengte en je gewicht, je nek en rug hebben natuurlijk goede ondersteuning nodig.

Telefoon

De opkomst van de mobiele telefoons heeft ook gezorgd voor een toename in nek klachten, met name onder de jongere generatie. Je ziet mensen regelmatig met de kin op de borst uren aan een stuk naar schermen staren. Telefoongebruik voor het slapen of terwijl je in bed ligt kan je slaap belemmeren en zelfs zorgen voor extra nekklachten. Ook in bed buigen mensen hun hoofd in een onnatuurlijke houding naar voren wat zorgt voor extra spanning in de nekwervels en druk op de wervelkolom. Houdt daar voortaan rekening mee de volgende keer dat je een berichtje binnen krijgt voor je gaat slapen. Deze pijn is vaak te herkennen doordat het begint in de nek en zich verder kan uitstrekken naar plekken als de schouders, armen en soms de gehele rug.

Oefeningen

Natuurlijk kunnen er allerlei verschillende oorzaken van nekpijn die niet per se aanhoudend zullen zijn. Neem bijvoorbeeld overbelasting of een verkeerde beweging, deze zullen vanzelf weer wegtrekken met tijd. Ook hier kun je het herstelprocess ondersteunen. Er zijn veel oefeningen om de nekspieren een handje te helpen. Op internet en Youtube zijn er heel veel voorbeelden van welke oefeningen het beste helpen bij welke klachten. Hiermee worden de spieren versterkt waardoor je minder snel last kunt hebben van je nek. Bij aanhoudende pijn is het altijd aangeraden om het te laten onderzoeken bij een dokter.